Cel operacji:
Celem głównym operacji jest opracowanie znacznie udoskonalonych (ulepszonych) technologii produkcji mięsa wieprzowego o zwiększonym okresie trwałości, z zachowaniem właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz przetwórczo-użytkowych tego surowca i jego produktów.
Ponadto zaplanowano opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonej (ulepszonej) metody marketingu oraz organizacji procesowej
w Zakładzie Mięsnym SMAK-Górno.
Główne rezultaty operacji:
1. Opracowanie dwóch znacznie udoskonalonych (ulepszonych) technologii produkcji mięsa wieprzowego i jego produktów.
2. Pilotażowe wdrożenie technologii produkcji znacznie udoskonalonych (ulepszonych) produktów:
- 3 produktów z mięsa świeżego (szynki, schabu i łopatki)
- 1 produktu wędzonego nieprzetworzonego
- 3 produktów mięsnych wędzonych przetworzonych z szynki, schabu i łopatki.
Podmioty wchodzące w skład grupy operacyjnej:
- Stowarzyszenie Klaster Rolno-Spożywczy „AGRO-Karpaty” (Lider konsorcjum – NGO), 35-225 Rzeszów , ul. mjra H. Sucharskiego 2
- Uniwersytet Rzeszowski (jednostka naukowo-badawcza) 35-959 Rzeszów, Aleja Rejtana 16c
- Zakład Mięsny SMAK–GÓRNO Sp. z o.o. (przedsiębiorstwo MŚP) 36-051 Górno, ul. Centralna 4
- Gospodarstwo Rolne Kobiernik Danuta i Mieczysław (rolnicy) 36-051 Górno, ul. Zaborze 21
- Centrum Badawczo-Rozwojowe – Spółdzielnia „AGRO–KARPATY” (podmiot doradczy), 35-118 Rzeszów, ul. Ignacego Solarza 23/16