Krótkie podsumowanie operacji (projektu), zawierające opis celów i głównych zadań do zrealizowania oraz wskazanie oczekiwanych rezultatów.
Głównym celem operacji jest opracowanie znacznie udoskonalonej technologii produkcji jabłek o zwiększonym okresie trwałości, z zachowaniem właściwości odżywczych i prozdrowotnych oraz jakości handlowej produktów.
W pracach badawczych zostaną wykorzystane najnowsze osiągnięcia nauki i techniki w zakresie synergii stosowania pola magnetycznego (stałego i zmiennego) i ozonu w środowisku wodnym i gazowym oraz kontrolowanego uwalniania 1-metylocyklopropenu (1-MCP). W procesie tworzenia innowacyjnej udoskonalonej technologii i ulepszonych produktów będą prowadzone także badania nad udoskonaleniem procesu agroprodukcji (w tym: optymalizacji procesu zbioru, przechowywania i dystrybucji jabłek). Planuje się, że w warunkach laboratoryjnych testowanych będzie około 15 metod (w tym skojarzonych) przedłużania okresu trwałości jabłek.
W oparciu o publikacje naukowe oraz o wyniki badań pracowników naukowych w kraju i na świecie planuje się opracować udoskonaloną technologię – przełamując szereg barier w procesie przechowywania i dystrybucji. Wybór optymalnej metody będzie uwzględniał zachowanie najkorzystniejszych właściwości odżywczych i prozdrowotnych oraz jakości handlowej jabłek, przy uwzględnieniu kryteriów efektywności organizacyjnej, technologicznej i ekonomicznej.
Opracowane w laboratoriach naukowych metody, zostaną przetestowana w warunkach przemysłowych w Spółdzielczej Grupie Producentów Owoców “Szeliga” (SGPO) w Żurawicy k/Przemyśla. Proces testowania technologii będzie podlegał obserwacji oraz analizie naukowej, wyniki testowania przemysłowego będą weryfikowane z wynikami badań.
W wyniku prac planuje się opracowanie udoskonalonej technologii wydłużania trwałości przechowalniczej i handlowej dla min. 3 wybranych odmian jabłek (z zachowaniem ich jakości) – o ok. 30 dni (tj. o około 25% w stosunku do standardowego okresu przechowywania ok. 4 miesięcy) oraz okresu trwałości jabłek po wyjęciu z przechowalni, w fazie dystrybucji – o ok. 20 dni (tj. o około 50% w stosunku do aktualnego standardowego okresu dystrybucji jabłek 20-40 dni).
Ponadto, zostanie określone i wdrożone procesowe zarządzanie całą sferą działalności grupy producentów owoców – znacznie udoskonalona metoda organizacji nie stosowana do tej pory w SGPO oraz zostanie opracowany i wdrożony system jakości produkcji owoców w SGPO i gospodarstwach sadowniczych zrzeszonych w grupie – co łącznie przyczyni się do sprawnego wdrożenia innowacyjnej technologii i efektywnego wykorzystania udoskonalonych produktów (jabłek).
Główne korzyści, jakie będą wynikać z zastosowania poszczególnych lub wszystkich przewidywanych rezultatów operacji (projektu) dla ich adresata.
Celem operacji jest opracowanie udoskonalonej technologii przedłużania okresu trwałości jabłek z uwzględnieniem odległości przestrzennej, czasowej i asortymentowej dostaw na rynki międzynarodowe, ponadto opracowanie i wdrożenie systemu jakości produkcji owoców oraz systemu procesowego zarządzania sferą działalności grupy gospodarstw sadowniczych – jako narzędzia monitorowania agrotechniki produkcji oraz przebiegu technologicznych procesów przedłużania okresu trwałości jabłek.
Bezpośrednim adresatem działań realizowanych w ramach operacji jest Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców “Szeliga”. Planuje się, że opracowanie znacznie udoskonalonej technologii umożliwi przedłużenie okresu trwałości od 25% do 50%, dla minimum 3-ch odmian jabłek – i co jest bardzo ważne, z zachowaniem ich właściwości odżywczych i prozdrowotnych oraz jakości handlowej. Wybrana przez grupę operacyjną, najlepsza i najbardziej efektywna technologia, spełniająca organizacyjne i ekonomiczne kryteria wyboru zostanie przetestowana w warunkach przemysłowych. Weryfikacja technologii opracowanej w warunkach laboratoryjnych oraz uzyskanie pozytywnych rezultatów wdrażania pilotażowego tych technologii w warunkach przemysłowych, będzie stanowiło silną motywację do wdrożenia takiej technologii w grupie producentów owoców na drodze do uzyskania przewagi konkurencyjnej na rynku owoców (jabłek). Może stworzyć to możliwość wdrażania opracowanej technologii przez grupy producentów owoców w naszym kraju i wzrostu konkurencyjności polskich produktów na rynku krajowym oraz także poza granicami kraju.
Adresatami przewidywanych rezultatów operacji są odbiorcy produktów, w tym ich konsumenci. Wydłużenie okresu trwałości jabłek przyczyni się do zmniejszenie strat w łańcuchu dostaw na rynki krajowe i międzynarodowe, przy jednoczesnym optymalizowaniu kosztów produkcji, przechowywania i dystrybucji jabłek.
W ramach operacji planuje się dodatkowo opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonej metody organizacji – procesowego zarządzania całą sferą działalności grupy producentów (w tym także gospodarstw sadowniczych – członków grupy), bardziej efektywnego (od tradycyjnego) w przedsiębiorstwie stosującym w procesie produkcji szereg złożonych procesów technologicznych z wykorzystaniem nowoczesnych technologii.
Ponadto zostanie opracowany i wdrożony system jakości produkcji owoców, zintegrowany z systemem zarządzania oraz wspierający elementy i procesy udoskonalonej technologii. Przedmiot operacji dotyczy innowacji dotychczas niestosowanej w Polsce, ponieważ rezultat końcowy tej operacji jakim jest wydłużenie okresu trwałości jabłek zostanie osiągnięty w wyniku synergistycznego efektu zastosowania kilku technik utrwalających, które do tej pory nie były stosowane łącznie w całym procesie agroprodukcji, przechowywania i dystrybucji jabłek.